SHH LOGO
SHH LOGO

Sophiasystrar attraktiva på jobbmarknaden

Bristen på sjuksköterskor är stor och arbetsgivarna är alltmer intresserade av att komma i kontakt med studenterna på Sophiahemmet Högskola. Senaste Jobbtorget slog nytt deltagarrekord.

Med en arbetsmarknad där vårdarbetsgivare skriker efter arbetskraft kan sjuksköterskor mer eller mindre välja och vraka bland jobben. Förr var situationen den omvända.

– Om de slår ner på varje krav jag ställer så är det inte en attraktiv arbetsplats för mig, säger Tove Weiderstål som går sista terminen på Sophiahemmet Högskola.

Hon  besöker  Sophiahemmet Högskolas Jobbtorg för att träffa blivande arbetsgivare och fråga om sådant som inte riktigt går att prata om vid till exempel en jobbintervju.

– Det är lite mer avslappnat och jag kan fråga hur de ser på löner, förmåner och arbetsvillkor i övrigt. I Stockholmsområdet finns så otroligt många aktörer, det är som en djungel, så det kan vara svårt att veta vart jag ska ta vägen när jag är färdigutbildad, säger Tove.

Jobbtorget är en minimässa som arrangeras av Sophiahemmet Högskola och som ger studenter och aktörer inom vårdsektorn en chans att träffas. Intresset för höstens event var rekordstort. Jakten på sjuksköterskor kan jämföras med jakten på civilingenjörer där arbetsgivarna försöker locka till sig studenterna genom att  komma direkt till dem på högskolorna.

–  Ja, det kan jag hålla med om. Vi vill tidigt ha kontakt med framtida medarbetare, säger Linda Holm,  rekryteringspartner på Karolinska Universitetssjukhuset.

Sophiasystrar är hett villebråd och arbetsgivarna återkommer flera år i rad på det populära Jobbtorget. Här har de chans att berätta mer om vilka möjligheter som finns hos dem.

– Studenterna kan få upp ögonen för sådant de inte visste innan, som att de kan komma och hospitera under en dag innan de söker anställning, säger Linda Holm.

Även Vårdförbundet var på plats för att presentera sig och tala om vad de kan erbjuda för hjälp när det är dags för anställning.

–  Vi tipsar om vad  studenterna ska tänka på i samband med att de söker jobb, som exempelvis anställningsintervjun, förhandling om lön och vikten av bra arbetsmiljö och villkor, säger Anna Larsen på Vårdförbundet.

Som nyexaminerad sjuksköterska är det extra viktigt att det finns ett bra introduktionsprogram. Både för att lära sig rutiner och för att komma in i rollen som sjuksköterska.

– Bristen på sjuksköterskor är stor och många slutar på grund av för hög arbetsbelastning. Det medför en ytterligare försämrad situation för dem som blir kvar och nyexaminerade sjuksköterskor riskerar att belastas med för stort ansvar för tidigt. Arbetsgivarna har därför en stor utmaning i att locka till sig och behålla personal, säger Anna Larsen.


Text: Chi An Gramfors Englund
Foto: Pia Hellsing

Publicerad: 2018-01-17


  Skriv ut Skriv ut symbol